Upp emot vart fjärde hus kan ha fuktskador, enligt Boverket, och en av orsakerna är de moderna värmesystemen. Varm luft utifrån sugs in, kyls av och kondenserar, vilket ger fukt som inte torkar ur ordentligt. Tidningen Aftonbladet skriver om en kartläggning av fuktproblem som Anticimex har gjort.
Vi tror att ungefär hälften av alla småhus i Sverige kan vara fuktskadade, säger Robert Ros, byggnadsexpert hos Anticimex.
Mögel kan vara skadligt
Liten ordlista
Det finns några vanliga fuktbegrepp som kan vara bra att känna till. Relativ fuktighet (RF) innebär mängden vatten i luften i procent i relation till den maximala mängden vatten i luften vid den specifika temperaturen. Fuktkvoten anger mängden vatten i procent i förhållande till andelen torrt material. Organiska material är ett begrepp som ofta används och det innebär i byggsammanhang oftast träbaserade material som masonit, spån och liknande. Fuktkritiska gränsvärden är också bra att hålla reda på och mikrobiell skada uppstår generellt i miljöer med 70-75 % relativ fuktighet, eller i trä en fuktkvot på 15-17 %.
Vilket byggår det är på huset spelar roll för vilken typ av skador som är mest förekommande eftersom det byggdes på olika sätt och för att tätning och ventilation ser annorlunda ut i dag än tidigare.